Sháňka po Suchých Lazcich roku 1718

Sháňka po Suchých Lazcich roku 1718

Citace článku s dobovou historkou, která souvisí s vyjímečnou pozicí obce Suché Lazce (tím že byla moravskou enklávou) z roku 1718 pozdeji publikovaná v Opavském týdeníku roku 1910. Tím že byly Suché Lazce moravskou enklávou došlo ke kuriozní situaci kdy samotné děkanství v Olomouci netušilo kde jejich enkláva vlastně je. Suché Lazce tak svojí historickou polohou byly na dlouhou dobu stát ve státě :).

"Není pravdě podobno, že by se kdy zemské správě mohla ztratiti dědina, tak že by tam po delší dobu nedošlo k vybírání daní, k ubytování vojska ani k soudním výkonům. A přece se to přihodilo zemskému hejtmanství markrabství Moravského, čehož dokladem jsou následující příběhy.

V prvních dnech měsíce července r. 1718 Vavřinec Plachký, sedlák z moravské enklavy Suchých Lazec, udal v Opavě, že pán jeho Adam Bohumír Tvorkovský svob. pán z Kravař přechovává v lazeckém dvoře svého (nejmenovaného) tchána, který v pazderně za dědinou položené dělá falešné peníze. Správce hejtmanství opavského Frant. Bernart svobodný pán Lichnovský dne 9. července oznámil to schválním poslem moravskému hejtmanství v Brně i vrchnímu úřadu slezskému ve Vratíslavi, žádaje naučení, jak by k věci tak povážlivé měl přikročiti.

Dne 11. července vrchní úřad vratislavský odepsal, že moravský tribunál bezpochyby učiní, co náleží. Řečený tribunál skutečně téhož dne 11. července byl již nařídil Bernartovi Bravanskému z Chobřan, hejtmanovi kraje uh. hradištského, aby bez meškání jel do vsi Sucholazy na panství uh. brodském a hleděl se zmocniti zločinců. Psaním daným ve Vícomělicích dne 14. července referuje pan Bravanský do Brna: V celém kraji hradišťském jest jen ta jedna Sucholaza na panství uh. brodském, kde však není ani stopy podobné neřesti. Hejtman opavský psal, že penězokazi dávají si dovážeti uhlí z Opavy; však zde v Sucholaze mají hojnost uhlí, nač by pro ně posílali do Opavy 16 mil vzdálené. Ve věci musí býti omyl. Jest také Sucholaza u Opavy ve Slezsku; tam jakož i v Kravaři a v Podvihově před několiknácti lety (1696) zbojníci vydrancovali panský dům, z nichž pak někteří v Uh. Hradišti byli utráceni.

Na tuto zprávu moravské hejtmanství dne 21. července píše opavskému: V oznámení sem podaném není udáno, v kterém kraji moravském dotčená Sucholaza leží. Hledalo se v zemském katastru, však ve čtvrtich přerovské a bruntálské takové dědiny není, ovšem pak jest Sucholaza u Uh. Brodu, ktlež však nic podezřelého neshledáno. Musí se to tedy dotýkati Sucholazy ve Slezsku položené. - Hejtman opavský téhož dne odpověděl: Nemíní se žádná Sucholaza, nýbrž obec Suché Lazce, mílí odtud vzdálená, statek barona z Kravař a manství kapitolního děkana olomúckého. Obec ta náleží tedy do Moravy, ale do které čtvrtí neb do kterého kraje se počítá, o tom se zde nic určitě neví. Ostatně že hejtmanství opavské dosti učinilo své povinnosti oznámivši věc, kam náleží.

Dopisem tímto moravský tribunál přiveden jsa na pravou stopu vyžádal si zprávy od kapitolního děkana hraběte Viléma z Kolovrat, kterýž dne 8. srpna píše: "Suché Lazce u Opavy jsou prastarým manstvím děkanství kapitolního; kdykoli nastoupí nový děkan, jsou držitelé toho statku povinni učiniti mu hold a odváděti ročně nějaký plat na uznáni vrchnosti jeho. Což vykonal také nynější držitel Adam Bohumír svobodný pán z Kravař. Jestliže však to manství leží v markrabství Moravském aneb ve vévodství Slezském, není mí povědomo, jelikož taková otázka dosavad se neyskytla."

Konečně dne 19. srpna došel do Brna také referát krajského bejtmana olomúckého; zněl takto: "Dle zprávy výběrčím zdejší kapitoly učiněné statek sucholazecký nikdy v repartici dávek zemských potažen, pročež také za mého úřadování ubytováním vojska, přípřeží atd. obtížen nebyl, aniž tu kdy k výkonům správy politické jakýmkoli došlo. Z toho třeba souditi, že Suché Lazce náležejí do Slezska."

Páni při moravském tribunálu se nemálo potěšili, že jim sucholazecká ostuda neuvázne na krku. Poslali oba poslednější referáty hejtmanovi opavskému, "aby věděl, jak má postupovati." Ten zase dodal je do Vratislavě s podotknutim, že Suché Lazce také v berním katastru knížectví Opavského nejsou a že se tam ve věcech soudních i politických nikdy nic nekonalo; on že tedy do té věci též vkročiti nemůže.

Vrchní úřad však odpověděl rozkazem ze dne 22. září, aby hejtman ty penězokaziče - jsou-li tam ještě - beze všech ohledů sebrati, nebo aspoň materialie a instrumenty jejich zabaviti dal.

Jak pan Vilém Kotulinský, vyslaný hejtmanův, v Suchých Lazcích pochodil, o tom jíž zde bylo psáno. Nalezl v pazderně pícku, několik rendlíčků neb tyglíků a v nich zbytky antimonu, čehož všeho dle výpovědi barona z Kravař tchán jeho k připravování nějaké mediciny užíval."

zdroj: Opavský Týdennik, sobota 22.1.1910 ročník XLI, číslo 7. (3381) Suché lazce 1718. Podobný článek vyšel také o desel tel později v knize Paměti Opavské, črty kulturní a místopisné, od Josefa Zukala z roku 1920.
V elektronické podobě se dá také dohledat na webu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě

sdílet článek na
Facebooku

Závěšický

článek zpracoval pro web
David Závěšický (2016)

Anketa, názory občanů

Pošlete nám vaše náměty a připomínky, rádi Vám je zodpovíme.

hlášení místního rozhlasu

Hlášení rozhlasu - pátek 28.6.2024:

1) Ve středu 3. 7. 2024 budou v naší obci od 9 hodin přistavěny kontejnery na zelený odpad. Kontejnery budou rozmístěny na obvyklých stanovištích.

Hlášení rozhlasu - úterý 25.6.2024:

1) AVZO TSČ ČR Skála Suché Lazce srdečně zve všechny občany na kulturní akci "Táboráček", která se koná v pátek 28. 6. 2024 od 18:00 hodin v areálu střelnice na Strážnici. Občerstvení je zajištěno na místě, možnost opékaní vlastních buřtů. Srdečně zvou pořadatelé.

zobrazit vše

Kalendář akcí

3.7.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

7.8.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

10.8.2024 od (14:30) hodin:

Od 14:30 hodin, proběhne ve středu obce u kašny 8. ročník sucholazeckého pivního festiválku. Můžete se těšit na několik druhů piv. Pozvánka.

11.8.2024 od (16:00) hodin:

Uzávěrka srpnového čísla zpravodaje je 11.8.2024, zpravodaj by měl vyjít 22.8.2024.

30.8.2024 od (13:00) hodin:

30.8. - 1.9.2024 - od pátku 13:00 hodin - střed obce, obecní hřiště, kaple "Sucholazecké posvícení 2024" (třídenní akce) (30.8. až 1.9.2024), pořádá (zastupitelstvo S.L.). Pozvánka

zobrazit vše

Anketa, názory občanů

Napojení na přípojku kanalizace v S. Lazcích jste realizovali / budete realizovat? Hlasujte kliknutím na jednu z možností.

Svépomocí 1-2 lidé. 29%
Svépomocí 3 a více lidí. 21%
Odbornou firmou. 7%
Živnostníkem/(y) se zaměření na výkopové práce. 43%

Celkem hlasů: 82 | Hlasování začalo: 11.4.2023 01:00 | Hlasování končí: 11.4.2024 01:00 | všechny ankety

Na začátek stránky