Vilém Borůvka

Vilém Borůvka - preparátor Slezského zemského muzea

* 18. 12. 1932 - Chotěboř
+ 18. 8. 2014 - Opava, Suché Lazce
Místo působení: Opava, Suché Lazce, Evropa, Asie, Afrika, Amerika, Francouzská Guayana...
Specializace: preparátor Slezského zemského muzea

Špičkový český preparátora Vilém Borůvka, jenž ve Slezském zemském muzeu pracoval nepřetržitě neskutečných šedesát tři let. Vilém Borůvka patřil k naprosto nejlepším preparátorům zvířat v celé Evropě. "Nikdy jsem neměl ani hodinu dovolené, protože jsem dělal pro všechna muzea. Dělal jsem doma, za to jsem měl peníze, které jsem investoval do zahraničních cest," uvedl Vilém Borůvka. Práci muzejního preparátora se věnuje už šedesát let. Za to dobu mu rukama prošly tisíce zvířat. "Kdysi to nějaký statistik počítal a bylo to asi deset tisíc. Dělal jsem zebry, medvědy, fůru velkých šelem, leopardy, jaguáry, lvy," uvedl Vilém Borůvka.

Vilém Borůvka za svůj život navštívil téměř všechny kouty světa. Díky těmto cestovatelským aktivitám poznal velkou řadu kultur a především měl jedinečnou možnost studovat na vlastní oči tamní přírodu. Borůvka za svůj život vytvořil tisíce sbírkových předmětů, které jsou uloženy jak ve Slezském zemském muzeu, tak i dokonce v mnoha dalších muzeích po celé Evropě.

Neuvěřitelných třiašedesát let - od svých osmnácti - pracoval Vilém Borůvka ve Slezském zemském muzeu. Věnoval se odbornému mapování, sběrům a preparaci savců i ptáků. Procestoval téměř všechny části světa, často ve svém volnu a na vlastní náklady. Díky bohatému zoologickému materiálu, který ze svých cest přivezl, se Slezské zemské muzeum pyšní jednou z největších sbírek cizokrajných obratlovců v České republice. 81 letý nestor českých muzejníků pracoval doslova do posledního dechu – 18. srpna ráno přišel do své laboratoře ve Slezském zemském muzeu v Opavě naposledy.

"Přínos pana Viléma Borůvky pro Slezské zemské muzeum je zcela mimořádný. Nejenže odvádí špičkovou práci, jejíž kvalita se stala standardem nejvyšší úrovně, ale nezištně a nezřídka na úkor svého času i prostředků získává v průběhu desetiletí důležité přírůstky pro sbírku Slezského zemského muzea," říká ředitel Slezského zemského muzea Antonín Šimčík, který s úsměvem dodává: "Jistě neprozradím tajemství, když zdůrazním, že Slezské zemské muzeum se panem Borůvkou již léta pyšní."

Za dlouhou dobu svého působení ve Slezském zemském muzeu mu Vilém Borůvka dopomohl k tomu, aby bylo na úrovni, jaké dnes je. Dle slov Pavla Petra, vedoucí Oddělení ochrany sbírkových předmětů "Muzeum se díky němu stalo špičkovým školicím centrem muzejních preparátorů v celém tehdejším Československu. Unikátní techniky, které rozvinul na poli restaurování, obstály v mezinárodní konkurenci a jsou uznávány mnoha generacemi přírodovědců,"

Unikátní techniky rozvíjené Vilémem Borůvkou na poli restaurování, resp. přestaveb zoologických preparátů, jsou uznávány mnoha generacemi přírodovědců a obstály i v mezinárodní konkurenci. Díky tomu, že ho někdejší Ústřední muzeologický kabinet Národního muzea jmenoval odborným lektorem, proslavilo se Slezské zemské muzeum také jako školicí středisko muzejních preparátorů pro celé tehdejší Československo. Své zkušenosti Vilém Borůvka neúnavně předával kolegům až do konce svého života.

18. prosince by se Vilém Borůvka dožil 82 let. Ještě na 24. září měl v Historické výstavní budově naplánovanou přednášku o Francouzské Guayaně.


Výstavy a přednášky o Vilému Borůvkovi:
- 18.12.2012, v 16:00 hodin proběhla Vernisáž výstavy na téma "Život a dílo preparátora Viléma Borůvky" v prostorách výstavní síně Arboreta Nový Dvůr.
- 19.11.2013 Putování světem s Vilémem Borůvkou ve Slezském zemském muzeu - Slezské zemské muzeum prodlužuje výstavu s názvem Preparátor – putování světadíly s Vilémem Borůvkou. Krátkodobá expozice vystavená v Arboretu Novů Dvůr měla skončit již v listopadu, díky zájmu návštěvníků ale bude k vidění až do března 2014. A naváže na ni také série přednášek. V pondělí 25. listopadu 2013 v 17.00 hodin se v novodvorském Arboretu uskuteční první přednáška věnovaná cestám a práci Viléma Borůvky. Představí exotickou oblast Indie a Nepálu, posluchači se mohou těšit i na promítání diapozitivů, které je seznámí s Assámem, Kašmírem či Nágalandem. "Přednášky jsme se rozhodli uspořádat, abychom veřejnosti představili pestrou paletu zahraničních cest Viléma Borůvky – špičkového muzejního preparátora, fotografa a sběratele zoologického materiálu. Navíc není jistě bez zajímavosti, že tyto zahraniční expedice realizoval ve svém volném čase s pomocí vlastních financí," uvedl vedoucí oddělení ochrany sbírkových předmětů Pavel Petr. Prodloužená výstava je reflexí dosavadních šedesáti dvou let obětavého působení Viléma Borůvky ve Slezském zemském muzeu. Věnoval se odbornému mapování výskytu, sběrům a preparaci obratlovců, ze svých zahraničních expedic přivezl bohatý materiál v podobě ptáků a savců, ze kterého v SZM vybudoval druhou největší sbírku těchto cizokrajných obratlovců v ČR. Prostřednictvím více než šesti desítek preparátů živočichů žijících v Evropě, Asii, Africe i Americe představených na výstavě Preparátor – putování světadíly s Vilémem Borůvkou tak lze proniknout do světa muzejní preparace, světa tolik charakteristického odbornou péčí o přírodní bohatství. Vilém Borůvka díky své cestovatelské vášni navštívil téměř všechny kouty světa, kde uskutečnil četné terénní výzkumy a s velkým odborným zaujetím studoval tamní přírodu. Nezpochybnitelné umělecké vlohy, talent pozorování přírody a získané zkušenosti – to vše vdechuje život celým skupinám preparovaných živočichů různých světadílů. Rok 2013 se nesl ve znamení výstavy, pro rok 2014 je už ale v Historické výstavní budově připraveno také osm zajímavých přednášek – druhý díl putování po Indii, tentokrát věnovaný oblastem Kanha, Langtang a Váránasi je naplánován již na leden, další přednášky pak posluchače zavedou do Brazílie, Kuby, Ruska, Mongolska, Vietnamu, Afriky, Koreje, Francouzské Guyany či Fidži a opomenuta nezůstane ani Evropa.
- 9.1.2014 Slezské zemské muzeum druhé putování s Vilémem Borůvkou - Čtyřmi světadíly s Vilémem Borůvkou – série přednášek, které se poprvé představily veřejnosti v listopadu 2013, v novém roce pokračují a již v úterý 22. ledna se návštěvníci Historické výstavní budovy mohou od 18. hodiny vydat na pomyslnou cestu do Indie. Zatímco první přednáška byla věnována Nepálu a oblastem Assám, Kašmír či Nágaland, lednové vyprávění zavede posluchače do Kanhy, Langtangu a Váránasi. Vilém Borůvka, uznávaný preparátor, cestovatel a fotograf během večera zavzpomíná na své zážitky z cest a představí i snímky, které v Indii pořídil. Přednášky Čtyřmi světadíly s Vilémem Borůvkou navazují na úspěšnou výstavu Preparátor – Putování světadíly s Vilémem Borůvkou, kterou mohou vidět návštěvníci Arboreta Nový Dvůr až do 2. března 2014. Čtyřmi světadíly s Vilémem Borůvkou – Indie (Kanha, Langtang, Váránasi).

sdílet článek o Vilému Borůvkovi na
Facebooku

Závěšický

článek Vilému Borůvkovi zpracoval pro web
David Závěšický (2015)

Anketa, názory občanů

Pošlete nám vaše náměty a připomínky, rádi Vám je zodpovíme.

hlášení místního rozhlasu

Hlášení rozhlasu - pátek 28.6.2024:

1) Ve středu 3. 7. 2024 budou v naší obci od 9 hodin přistavěny kontejnery na zelený odpad. Kontejnery budou rozmístěny na obvyklých stanovištích.

Hlášení rozhlasu - úterý 25.6.2024:

1) AVZO TSČ ČR Skála Suché Lazce srdečně zve všechny občany na kulturní akci "Táboráček", která se koná v pátek 28. 6. 2024 od 18:00 hodin v areálu střelnice na Strážnici. Občerstvení je zajištěno na místě, možnost opékaní vlastních buřtů. Srdečně zvou pořadatelé.

zobrazit vše

Kalendář akcí

3.7.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

7.8.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

10.8.2024 od (14:30) hodin:

Od 14:30 hodin, proběhne ve středu obce u kašny 8. ročník sucholazeckého pivního festiválku. Můžete se těšit na několik druhů piv. Pozvánka.

11.8.2024 od (16:00) hodin:

Uzávěrka srpnového čísla zpravodaje je 11.8.2024, zpravodaj by měl vyjít 22.8.2024.

30.8.2024 od (13:00) hodin:

30.8. - 1.9.2024 - od pátku 13:00 hodin - střed obce, obecní hřiště, kaple "Sucholazecké posvícení 2024" (třídenní akce) (30.8. až 1.9.2024), pořádá (zastupitelstvo S.L.). Pozvánka

zobrazit vše

Anketa, názory občanů

Napojení na přípojku kanalizace v S. Lazcích jste realizovali / budete realizovat? Hlasujte kliknutím na jednu z možností.

Svépomocí 1-2 lidé. 29%
Svépomocí 3 a více lidí. 21%
Odbornou firmou. 7%
Živnostníkem/(y) se zaměření na výkopové práce. 43%

Celkem hlasů: 82 | Hlasování začalo: 11.4.2023 01:00 | Hlasování končí: 11.4.2024 01:00 | všechny ankety

Na začátek stránky