Vše o Suchých Lazcích

Základní informace o Suchých Lazcích

Suché Lazce (německy Sucholasetz, česky odvozeno z názvu suché lazy (Laz je část pole, paseka) viz. původ názvu zde) jsou evidenční část, katastrální území a zároveň i samosprávná městská část statutárního města Opavy, dříve samostatná obec. (Součástí Opavy se obec Suché Lazce stala k 1.1.1979. K témuž dni byla k Opavě připojena i východní část Přerovce, do té doby náležející k Novým Sedlicím.) Vedle vlastních Suchých Lazců zahrnují jako evidenční a samosprávná část také osady Strážnice a Přerovec. Suché Lazce byly ve svých původních katastrálních hranicích jednou z tzv. Moravských enkláv ve Slezsku, a jako takové byly zcela obklopeny územím vlastního Slezska. V tomto pojetí k nim náležela i východní část sousedního moderního katastrálního území Komárov u Opavy s osadou Kravařovem (Od 1.2.1970 přišly Suché Lazce o Kravařov, který byl toho dne připojen k Opavě), a malá část parcely 459/1 (zaniklý meandr potoka), dnes náležející ke katastrálnímu území obce Štítina. Naopak k Suchým Lazcům v minulosti nepatřila jihovýchodní část jejich moderního katastru s východní částí Přerovce, původně náležející ke katastrálnímu území sousední obce Nové Sedlice. Suché Lazce se rozkládají po obou stranách historické hranice vlastního Slezska a tzv. Moravských enkláv ve Slezsku. Městská část Opava - Suché Lazce ma vesnický charakter.

Katastr Suchých Lazců má rozlohu 447,81 ha z toho je 306,63 ha orné půdy, 19,67 ha lesů a 58,25 ha zastavěné plochy. Nadmořská výška obce je kolem 245 m n. m.
Nejvyšším bodem Suchých Lazců je vrcholek Strážnice s nadmořskou výškou 364 m n. m. Terén lze charakterizovat jako pahorkatinu. Vlastní obec leží na severním svahu a východním svahu kopce Strážnice. Na vlastním kopci Strážnice se v minulosti těžil kámen, který se upotřebil především v obci samotné.

Mezi zajímavé objekty Suchých Lazců patří především Kaple Andělů Strážných("kostel"), Obecní úřad ("výbor" v minulosti zde byla škola), Kulturní dům ("kulturák" v minulosti zde byl obchod Budoucnost), Základní a mateřská škola, Vodojem (původní zdroj vody), Moštárna (místo původní hasičské zbrojnice), Zájezdový hostinec pana Věntuse ("Věntusovec") Hasičská zbrojnice ("hasičárna"), Obchod se smíšeným zbožím (známý spíše jako "Jednota"), Kaplička Svatého Jana Nepomuckého, Památník padlých I. a II. světové války, Obecní kašna s parčíkem, Obecní fotbalové hřiště (s tréninkovou dráhou a zázemím pro SDH) a Rodný dům Frana Směji s pamětní deskou (parcelní číslo 84, č.p. 101). Dalším výrazným objektem je retenční nádrž Sedlinka (známá spíše jako "Přehrada"), kousek od ní je nedostavěný Areál zdraví, Střelnice na Strážnici (bývalý místní lom), Zvonička na Přerovci u pana J. Adamčíka (zvonice existuje od roku 1829), Pustý hrad Přerovec ("Zamčisko" ten je již mimo moderní katastr Suchých Lazců avšak je velmi blízko naší obci) a Obecní hřbitov. Na Strážnici se nachází pomník dvou padlých ruských zajatců z II. sv. války.

V Suchých Lazcích byly ke dni 1.1.2015 tři hospody. Historicky nejvýznamnější budova je Hostinec u Baly (dříve znám jako hostinec "Bílý anděl" potažmo "RÁJ" historie zde), další je Restaurace Heja (v těsné blízkosti vodní nádrže Sedlinka) a třetí je Hospoda na Hřišti, kterou provozuje TJ Suché Lazce.

Spojení s městem zajišťuje pravidelná městská doprava č. 220 Opava - Přerovec.

Počet obyvatel: ke dni 17.8.2010 činil 1033 detailní vývoj počtu obyvatel je zde.
Územní plán je platný od roku 2002, navržené změny z roku 2010 byly předloženy ke schválení Moravskoslezským krajem.

V našem kraji se do dnešních dní zachovalo velmi pěkné slezské nářečí (sucholazecké), které již není až tak běžně používáno. Sucholazecký dialekt

V obci je základní škola s rozsahem vyučování 1-5 třída a mateřská škola.

Slezská hymna. Znáte slezskou hymnu? Více zde.


Mezi významné osobnosti obce patří především:

Fran Směja

Fran Směja - (1904-1986) Spisovatel, zakladatel nakladatelství Iskra v Hrabyni, předseda Sdružení umělců slezských v Opavě, ředitel Krajského osvětového střediska v Hradci n. Mor., místopředseda pobočky Svazu čsl. spisovatelů v Ostravě, redaktor časopisu Jiskra, vedoucí odbory kultury KNV v Ostravě, učitel.
Více o Franu Smějovi zde.

Jáchym Blechta

Jáchym Blechta - (1884-1957) Spisovatel, prezident ředitelství pošt v Košicích, Bratislavě, Praze a Brně. Antonín Ráb, alias Jáchym Blechta se narodil v hrabyňské hájence. Od roku 1888 se přestěhovali na hájenku do Přerovce v Suchých Lazcích. To se později promítlo i do jeho tvorby prózy "V zeleném království - Kapitolky z rodného hnízda." (pojednává mimo jiné o Přerovci, uprostřed lesů pod zříceninou pustého hradu Přerovec (Zamčisko)).
Více o Jáchymu Blechtovi zde.

Josef Černín

Josef Černín - (1858-1918) zasloužil o rozkvět obce a spolků v Suchých Lazcích koncem 19. století. Byl učitelem a ředitelem zdejší školy, zakladatelem sucholazeckého hasičstva, iniciátorem vzniku župních jednot na Moravě, spisovatelem a celkově se zasloužil o rozkvět obce a spolkového života v obci.
Více o Josefu Černínovi zde.

P. Josef Hlaváč

P. Josef Hlaváč (1882-1950) rodák ze Suchých Lazců. Byl farářem a hradeckým děkanem. Stal se druhým těškovský farářem. Patřil mezi velmi oblíbené osoby v Těškovicích, kde působil velkou část svého života. Narodil se 26. února 1882 v Suchých Lazcích a zemřel v Těškovicích 24.7.1950, kde je také pochován.
Více o faráři Josefu Hlaváčovi zde.


Další zajímavé osobnosti, které působily v Suchých Lazcích a nejbližším okolí:

JUDr. Drahomír Illík Lazecký

JUDr. Drahomír Illík (1929) je rodák ze Suchých Lazců, který nyní žije v Praze. Je autorem publikací o Japonsku a Číně, divadelní hry, česko-čínské konverzace, fotograf, právník a nimrod. Dne 23.4.2019 mu bylo za 5. zastupitelstvu obce uděleno "čestné občanství obce" za jeho celoživotní práci a přínos pro obec Suché Lazce. Více o JUDr. Drahomíru Illíkovi zde.

Vilém Borůvka

Vilém Borůvka - (1932-2014) mezinárodně uznávaný preparátor Slezského zemského muzea, 63 let se intenzivně věnoval odbornému mapování, sběrům a preparaci savců i ptáků. Procestoval téměř všechny části světa, často ve svém volnu a na vlastní náklady. Poznal velkou řadu kultur a především měl jedinečnou možnost studovat na vlastní oči přírodu.
Více o Vilému Borůvkovi zde.

Chcete pomoci doplnit (upřesnit) informace na této stránce? Napište nám ve formuláři níže.
Děkujeme za Váš zájem.

sdílet článek o Suchých Lazcích na
Facebooku

Závěšický

článek o Suchých Lazcích zpracoval pro web
David Závěšický (2015)

Anketa, názory občanů

Pošlete nám vaše náměty a připomínky, rádi Vám je zodpovíme.

hlášení místního rozhlasu

Hlášení rozhlasu - pátek 28.6.2024:

1) Ve středu 3. 7. 2024 budou v naší obci od 9 hodin přistavěny kontejnery na zelený odpad. Kontejnery budou rozmístěny na obvyklých stanovištích.

Hlášení rozhlasu - úterý 25.6.2024:

1) AVZO TSČ ČR Skála Suché Lazce srdečně zve všechny občany na kulturní akci "Táboráček", která se koná v pátek 28. 6. 2024 od 18:00 hodin v areálu střelnice na Strážnici. Občerstvení je zajištěno na místě, možnost opékaní vlastních buřtů. Srdečně zvou pořadatelé.

zobrazit vše

Kalendář akcí

3.7.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

7.8.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

10.8.2024 od (14:30) hodin:

Od 14:30 hodin, proběhne ve středu obce u kašny 8. ročník sucholazeckého pivního festiválku. Můžete se těšit na několik druhů piv. Pozvánka.

11.8.2024 od (16:00) hodin:

Uzávěrka srpnového čísla zpravodaje je 11.8.2024, zpravodaj by měl vyjít 22.8.2024.

30.8.2024 od (13:00) hodin:

30.8. - 1.9.2024 - od pátku 13:00 hodin - střed obce, obecní hřiště, kaple "Sucholazecké posvícení 2024" (třídenní akce) (30.8. až 1.9.2024), pořádá (zastupitelstvo S.L.). Pozvánka

zobrazit vše

Anketa, názory občanů

Napojení na přípojku kanalizace v S. Lazcích jste realizovali / budete realizovat? Hlasujte kliknutím na jednu z možností.

Svépomocí 1-2 lidé. 29%
Svépomocí 3 a více lidí. 21%
Odbornou firmou. 7%
Živnostníkem/(y) se zaměření na výkopové práce. 43%

Celkem hlasů: 82 | Hlasování začalo: 11.4.2023 01:00 | Hlasování končí: 11.4.2024 01:00 | všechny ankety

Na začátek stránky