Zpravodaj duben 2003

Sucholazecký zpravodaj - duben 2003

Vážení spoluobčané,
od vydání posledního zpravodaje uplynuly již 3 měsíce. V tomto čísle Vás budeme informovat o hlavních událostech minulého zimního období a o připravovaných činnostech následujících jarních měsíců.

Zastupitelstvo městské části Opava - Suché Lazce
Jak již všichni dobře víte, vzešlo z výsledků voleb dne 1. - 2. 11. 2002 nové zastupitelstvo naší obce v počtu 11 zastupitelů, které nyní pracuje v tomto složení:
Starosta - Miloslav Kostřiba, místostarosta - ing. Lubomír Rabinský
Finanční a inventarizační výbor - Pavla Satková, Květoslava Halšková, Bronislav Vícha
Kontrolní výbor - Václav Žůrek, Jaromír Sedláček, Josef Kubín
Sociální a kulturní výbor - Mgr. Martina Škrobánková, Ladislav Valík, ing. Eva Brhelová
Administrativní pracovnice - Kateřina Ištvánková .

Autobus - zastávka u Globusu
Na jednání s Městským dopravním podnikem Opava bylo dohodnuto, že autobusy č. 220 budou od 1. 4. 2003 jedenkrát denně v dopoledních hodinách zajíždět k supermarketu Globus z Přerovce v 8:38 hod a od Globusu v 11:08 hod. zpět do Lazců (spoj z Praskovy 11:00).
Bude vedeno s DPMO další jednání o rozšíření počtu autobusů s možností zastávky u Globusu o další spoj dopoledne a odpoledne. Dále o úpravě letního jízdního řádu se zachováním pokud možno všech spojů v odpoledních hodinách a úpravě spoje na nedělní mši v kostele v Komárově a zpět.

Schválení Územního plánu MČ Opava - Suché Lazce
Zastupitelstvo Statutárního města Opavy schválilo dne 4. 2. 2003 územní plán naší obce. Tento dokument je k dispozici na našem obecním úřadě.

Sál U Bílého anděla
Jednání s majitelem restaurace o možnosti dlouhodobého pronájmu sálu pro naši obec jsou v současné době ve stadiu oboustranného právního zkoumání podmínek nájemní smlouvy.

Oprava kaple Andělů strážných
V současné době probíhá první etapa oprav. Bylo zhotoveno nové pokrytí věže, vyměněna všechna okna a probíhá oprava střešní krytiny na lodi kaple. Všechny tyto práce dělají naši občané s nadšením a z velké části svépomocí. Fotografie najdete na webových stránkách obce.
Na podporu oprav kostela, které budou pokračovat dále ve vnitřních prostorách, proběhne v naší obci dobrovolná veřejná sbírka. Po schválení sbírky Krajským úřadem Moravskoslezského kraje, budou občané o zahájení sbírky informováni prostřednictvím letáků, na vývěsce OÚ a hlášením místního rozhlasu.

Ordinace obvodního lékaře
Zastupitelstvo navrhlo oslovit obvodního praktického lékaře s předností pro MUDr. Šárku Běrskou o zájmu ordinování v Suchých Lazcích. Toto bylo projednáno, MUDr. Běrská souhlasila, a bude ve spodních místnostech na Obecním úřadě 2 x týdně v odpoledních hodinách ordinovat. Nyní následuje období technických úprav a zajišťování vybavení ordinace. Bližší informace o zprovoznění ordinace budou upřesněny místním rozhlasem a poté vyvěšeny na vývěsce OÚ.

Internetové stránky obce na adrese www.suchelazce.cz
Naše městská část má, díky iniciativě pana Václava Hankeho, od října 2002 své internetové stránky. Tyto jsou po dohodě s webdesingerem panem Davidem Závěšickým průběžně aktualizovány. Můžete zde najít například staré i nejnovější fotografie, historii naší obce (přepsané dochované kroniky od roku 1914), informace o obci, mapky, činnost obecního úřadu, dopravní spojení DPMO, kulturní činnost i spolky, působící v Suchých Lazcích.

Zeleň v obci
Na posledním jednání zastupitelstva byla dohodnuta údržba veřejné zeleně. Stříhání stromů kolem ulice Přerovecké provedou 2x ročně členové Českého svazu zahrádkářů. O úpravu travnatých ploch se postarají po vzájemné dohodě jednotlivé složky obce - TJ Sokol, Sdružení dobrovolných hasičů a myslivecké sdružení Hošťata. K tomuto účelu bude zakoupeno potřebné nářadí - sekačka na trávu, křovinořez a drobné nářadí, které budou majetkem obce. V nejbližší době budou odstraněny přebytečné tuje před hřbitovem.

Jarní setkání ve škole
Žáci a učitelé ZŠ zvou 9. 4. 2003 v 16:00 na jarní setkání s ukázkami velikonoční výzdoby - zdobení perníků, vajíček, výroba dekorací, pletení pomlázky. Vše možno vyzkoušet a zakoupit.

Jarní úklid
Dne 12. 4. 2003, tj. v sobotu, budou přistaveny kontejnery na organický odpad - suché listí, tráva, větve apod. Celkem budou rozmístěny po obci 3 velké kontejnery: u kašny, u kapličky naproti Jednoty a poblíž večerky na ulici Přerovecké. Po dohodě s TS Opava bude do svátků přistaven také malý kontejner k úklidu prostor středu obce, který každoročně dělají místní důchodci.
Před velikonočními svátky provedou místní hasiči vyčištění kašny v centru obce.

Osvobození obce.
Vzpomínkový akt k výročí osvobození naší obce proběhne u pomníku padlých vojáků v centru obce v úterý 22. dubna 2003 v 18 hodin.

Lazecké posvícení
Členové zastupitelstva také projednali možnost obnovení tradice konání Lazeckého posvícení první víkend v září. Předběžně byly dohodnuty podmínky pro umístění kolotočů a atrakcí pro děti a lidovou veselici pro dospělé v centru obce. O dalších podrobnostech budou občané informováni v letním zpravodaji.

Znak obce Suché Lazce
Poslanecká sněmovna parlamentu České republiky schválila a následně dne 9. 1. 2003 slavnostně předala dekret o udělení znaku a praporu městské části Opava - Suché Lazce.

zpracoval: Brhelová, Škrobánková. Duben 2003, 300 výtisků. Neprodejný výtisk.

Anketa, názory občanů

Pošlete nám vaše náměty a připomínky, rádi Vám je zodpovíme.

hlášení místního rozhlasu

Hlášení rozhlasu - pátek 28.6.2024:

1) Ve středu 3. 7. 2024 budou v naší obci od 9 hodin přistavěny kontejnery na zelený odpad. Kontejnery budou rozmístěny na obvyklých stanovištích.

Hlášení rozhlasu - úterý 25.6.2024:

1) AVZO TSČ ČR Skála Suché Lazce srdečně zve všechny občany na kulturní akci "Táboráček", která se koná v pátek 28. 6. 2024 od 18:00 hodin v areálu střelnice na Strážnici. Občerstvení je zajištěno na místě, možnost opékaní vlastních buřtů. Srdečně zvou pořadatelé.

zobrazit vše

Kalendář akcí

3.7.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

7.8.2024 od (9:00) hodin:

Přistavění kontejnerů na zelený odpad.

10.8.2024 od (14:30) hodin:

Od 14:30 hodin, proběhne ve středu obce u kašny 8. ročník sucholazeckého pivního festiválku. Můžete se těšit na několik druhů piv. Pozvánka.

11.8.2024 od (16:00) hodin:

Uzávěrka srpnového čísla zpravodaje je 11.8.2024, zpravodaj by měl vyjít 22.8.2024.

30.8.2024 od (13:00) hodin:

30.8. - 1.9.2024 - od pátku 13:00 hodin - střed obce, obecní hřiště, kaple "Sucholazecké posvícení 2024" (třídenní akce) (30.8. až 1.9.2024), pořádá (zastupitelstvo S.L.). Pozvánka

zobrazit vše

Anketa, názory občanů

Napojení na přípojku kanalizace v S. Lazcích jste realizovali / budete realizovat? Hlasujte kliknutím na jednu z možností.

Svépomocí 1-2 lidé. 29%
Svépomocí 3 a více lidí. 21%
Odbornou firmou. 7%
Živnostníkem/(y) se zaměření na výkopové práce. 43%

Celkem hlasů: 82 | Hlasování začalo: 11.4.2023 01:00 | Hlasování končí: 11.4.2024 01:00 | všechny ankety

Na začátek stránky