Přerovecká 21, 747 95
suche.lazce@opava-city.cz
info@suchelazce.cz
tel. 734 763 998.
Suché Lazce jsou městskou částí statutárního města Opava od roku 1979. Poloha Suchých Lazců vzhledem k městu Opava je v jihovýchodní části. Celková rozloha obce je 447,81 ha z toho je 306,63 ha orné půdy, 19,67 ha lesů a 58,25 ha zastavěné plochy. Nadmořská výška obce je kolem 245 m n. m. Nejvyšším bodem Suchých Lazců je vrcholek kopce Strážnice s nadmořskou výškou 364 m n. m. Terén lze charakterizovat jako pahorkatinu. Vlastní obec leží na
severním svahu a východním svahu kopce Strážnice. Mezi významné stavby v obci patří kaple Andělů Strážných, obecní dům, kulturní dům, budova základní školy, kaplička sv. Jana, moštárna, vodojem a hasičárna. Mezi dominantu obce patří vodní nádrž "Přehrada" Sedlinka o rozloze 7,4794 ha. Mezi významné osobnosti, které pochází z naší obce patřil prozaik a básník Fran Směja, který zde má i pamětní ceduli na rodném domě Přerovecká č.p. 101/39.
Počet obyvatel je dle sčítání z roku 2013 celkem 1033. V obci je základní škola s rozsahem vyučování 1-5 třída a mateřská škola. V Suchých Lazcích jsou 3 hospody, obchod se smíšeným zbožím, fotbalové hřiště, obecní hřbitov a na Strážnici areál střelnice. Městská autobusová doprava je v místě. Obec zajišťuje služby občanům jako Česká pošta, ordinace praktického lékaře a knihovna.
více najdete zde
Obecní úřad městské části Suché Lazce ve spolupráci s řeznictvím a uzenářstvím Lukáš Gebauer pořádal 27.2.2016 od 8:00 hod v kulturním zařízení městské části Suché Lazce 2. ročník zabijačkových hodů. V nabídce dne byly zabijačkové speciality, teplá jídla, tradiční lidová muzika, bohatý pitný program :) a speciálně bylo možno zakoupit i zvěřinové klobásky (fááájne). Zabijačkové hody byly tentokrát celodenní akcí a od 17:00 hod se promítal v kulturním domě film Slavnosti sněženek. (účast na projekci byla poměrně malá, ale o to větší byla zábava.)
Řeznictví a uzenářství Lukáš Gebauer ten den nabízelo zabíjačkové speciality a teplá jídla jako např., prdelačka, jitrnice, jelítka, ovárek, tlačenka, sekaná, atd. Denní menu se podávalo v sále kulturního domu. Na menu bylo: prdelačka + řízek s bramborovým salátem, jitrnice a jelito se zelím nebo pečené koleno + pečivo. Zabíjačkové a zvěřinové klobásy, mozeček zdarma, každé menu stálo 79 kč. (foto: P. Orieščík, D. Závěšický)
Mohlo by Vás také zajímat:
27.2.2016 - 2. zabíjačkové hody Pozvánka, Fotografie z akce,
7.2.2015 - 1. zabíjačkové hody Pozvánka, Fotografie z akce.